Ko se zaljubiš

Kolumna za Revijo Ženski svet

Moje mnenje ostaja že več let enako – lažje je nekoga pospremiti iz svojega življenja, kot pa nekoga na novo sprejeti. Pri večini ljudi, si predstavljam, je ravno nasprotno.

Pri meni žal ni tako. Skozi odraščanje in osvobajanje, sem pri sebi sprejela kar nekaj zakonov, kateri so v večni veljavi. Samospoštovanje je na prvem mestu. Biti iskren sledi. Biti svoboden. Ljubiti. Opravljati svoje poslanstvo. Seznam je dolg. Zaljubiti se?

Nikoli nisem verjela v ljubezen na prvi pogled, dokler se mi ni pripetila. Skozi odraščanje sem se zapletla s kar nekaj fanti, v katere pa nisem bila zaljubljena. Zaljubila sem se samo enkrat, pred šestimi leti, rosno mlada, ko sem spoznala ljubezen svojega življenja. Človek bi rekel, da je to to in se zgodba odvije.

Zaljubiti se, pomeni, da si pripravljena na spremembo. Takrat, ko si odprta, ko si, ko si pripravljena sebe, iskreno, deliti z drugim. Ko si pripravljena sprejeti samo sebe in svoje srce ponuditi v iztegnjeni roki. To je bilo zame najtežje. Morda si kdo izmed vas v tem trenutku misli, da živim narobe svet, vendar veliko lažje nekoga izločim iz svojega življenja. Jeza in žalost naredita svoje. Konec je na koncu. Zgodba se zaključi. Ko se zaljubiš, je celotna zgodba še pred tabo. Veliko čustev vključiš, lahko tudi jezo in žalost, vendar v zelo omejeni količini. Iskrena si, ranljiva, čustvena. Ko se zaljubiš, si vsemogočna.

Zadnje čase opazujem ljudi, ki se morda želijo zaljubiti na silo. Ker so že toliko stari in se to od njih pričakuje. Ker obstajajo aplikacije, ki ti poiščejo ljubezen tvojih sanj. Pa tudi takšni obstajajo, ki ne znajo biti sami, zato partnerja najlažje zamenjajo. Ko se zaljubiš pozabiš na starost, na norme, na vse mogoče ‘to se spodobi’. Nekje sem prebrala, da ko si resnično zaljubljen in ljubljen, stojiš gol, tako kot si se rodil, pred človekom in pričakuješ, da te sprejme.

Marsikdo mi je očital mojo srečo, predvsem v kontekstu, da mi je bila položena v zibelko. Dober partner ne pade iz neba. Ustvari se. Tako kot ti sama ustvarjaš sebe. Kako bi naj bil tvoj partner srečen ob tebi, če si sama nesrečna? Kako naj bo iskren, če lažeš sama sebi? Kako te naj sprejme? Mene je sprejel, preden sem znala sprejeti samo sebe. Skozi njegove oči sem videla zadovoljno in srečno sebe, le dovoliti sem si morala. Ko se zaljubiš, je najtežje spustiti.

Spustiti nadzor, lastne izkušnje, nesrečo, ideale, zgodbice, ideje iz filmov, ljubezenske pesmi  spustiti vse to, kar smo mislili, da je pravljica in jo preprosto začeti živeti.

Ko se zaljubiš, je to komaj začetek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja